Primul Război Mondial povestit de liceeni” este un concurs de reconstituire istorică şi se adresează elevilor claselor IX-XII/XIII cu aptitudini, înclinaţii şi interese în domeniul istoriei.
În contextul comemorării centenarului izbucnirii Primului Război Mondial concursul îşi propune să promoveze o altfel de cunoaştere a subiectului propus, focalizată mai degrabă pe actorii săi decât pe fenomenele politice care l-au însoţit.
Proiectele de reconstituire istorică pot consta în creaţii literare inspirate de tema Primului Război Mondial, piese de teatru care redau viaţa soldaţilor în timp de război sau care surprind destinul celor rămaşi acasă, proiecte digitale de reconstituire a unei bătălii sau de ilustrare a elementelor specifice câmpului de război, şi lista rămâne deschisă unor noi idei.
Regulamentul concursului
Regulamentul de organizare şi desfăşurare a Concursului
„Primul Război Mondial povestit de liceeni”
I. Prezentare generală
„Primul Război Mondial povestit de liceeni” este un concurs de reconstituire istorică şi se adresează elevilor claselor IX-XII/XIII cu aptitudini, înclinaţii şi interese în domeniul istoriei.
În contextul comemorării centenarului izbucnirii Primului Război Mondial concursul îşi propune să promoveze o altfel de cunoaştere a subiectului propus, focalizată mai degrabă pe actorii săi decât pe fenomenele politice care l-au însoţit.
Proiectele de reconstituire istorică pot consta în creaţii literare inspirate de tema Primului Război Mondial, piese de teatru care redau viaţa soldaţilor în timp de război sau care surprind destinul celor rămaşi acasă, proiecte digitale de reconstituire a unei bătălii sau de ilustrare a elementelor specifice câmpului de război, şi lista rămâne deschisă unor noi idei.
II. Organizatorul concursului
Concursul „Primul Război Mondial povestit de liceeni” este realizat de către Centrul pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca judeţeană „Octavian Goga”, Inspectoratul Judeţean Şcolar şi Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” . În continuare aceste instituţii se vor regăsi în regulament cu numele generic de „Organizator”.
III. Dreptul de participare la concurs
La concursul „Primul Război Mondial povestit de liceeni” pot participa elevii ciclului liceal din judeţul Cluj indiferent de filieră, profil, specializare, formă de învăţământ (zi/seral/ frecvenţă redusă) sau tipul de învăţământ (public sau particular acreditat).
Membrii, colaboratorii sau rudele de gradul întâi al Organizatorului nu vor putea fi admişi la concurs. Aceeaşi regulă va fi aplicată şi membrilor juriului concursului.
IV. Locul de desfăşurare şi durata concursului
Concursul se va desfăşura în data de 9 mai 2014 în incinta Facultăţii de Istorie şi Filosofie, str. Napoca nr. 11, în Sala Aula Ferdinand, în intervalul orar 10:00-14:00. Data sau ora de începere a concursului pot fi modificate în cazul unor împrejurări excepţionale independente de voinţa Organizatorului. Orice modificare va fi adusă la cunoştinţa participanţilor prin intermediul mijloacelor publice de comunicare, varianta actualizată a Regulamentului fiind disponibilă pe site-ul www.centruldedic.ro .
V. Mecanismul concursului
Organizatorul propune structurarea proiectelor înscrise în concurs pe următoarele tematici:
- Memorialistică şi creaţii literare;
- Arte vizuale (poze, film, ş.a.);
- Audio (povestire pentru copii, compoziţie muzicală);
- Virtual (reconstituiri tridimensionale, machete, ş.a.).
Aceste tematici sunt doar orientative. Prin punctarea lor nu se doreşte limitarea creativităţii/imaginaţiei concurenţilor. Atât elevii cât şi profesorii lor pot propune proiecte care nu se încadrează în aceste patru mari categorii, dar care răspund exigenţelor concursului de reconstituire istorică.
Lucrările vor fi realizate de grupe formate din 2-3 elevi însoţite de recomandarea profesorului coordonator. Varianta integrală a proiectelor sau rezumatul acestora, unde este cazul, vor fi trimise în variantă electronică la adresa de e-mail: anamaria.pop@centruldedic.ro până la data de 21 aprilie 2014.
Mail-ul trebuie să conţină:
- numele realizatorilor însoţite de numele profesorului coordonator şi scoala reprezentată;
- aplicaţia sau rezumatul proiectului (pentru operativitate se va preciza şi numele programului utilizat pentru realizarea proiectului);
- tematica în care se integrează;
- datele de contact complete a reprezentantului echipei (nume, prenume, clasă, şcoală/ liceu, număr de telefon şi adresă de e-mail).
Proiectele şi aplicaţiile trimise vor fi jurizate de către o comisie de specialitate în decursul unei săptămâni, urmând ca în data de 28 aprilie 2014 să fie anunţate printr-un e-mail echipele care au trecut de preselecţie. Cele mai ingenioase şi interesante proiecte vor intra în concursul ce se va desfăşura în data de 9 mai 2014.
În cadrul concursului echipele selectate vor avea posibilitatea să-şi prezinte proiectul, timp de 15 minute, în faţa juriului şi a publicului. Juriul va fi prezidat de un reprezentant al conducerii Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi va fi format din profesori specializaţi pe tema Primului Război Mondial şi al educaţiei non-formale.
Juriul va puncta îndeosebi:
- coerenţa structurării informaţiei (10p),
- calitatea limbajului de specialitate utilizat la redactarea materialului (5p),
- complexitatea tehnică (20p),
- aspectele estetice (10p),
- originalitatea (25p),
- interactivitatea (15p)
- corectitudinea ştiinţifică a informaţiilor vehiculate (15p).
Câştigătorii vor fi anunţaţi şi premiaţi la sfârşitul concursului.
VI. Acordarea şi descrierea premiilor
Toţi elevii participanţi vor primi Diplomă de participare din partea Centrului pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală. Cele mai interesante prezentări vor primi şi Diplome de merit.
Premiile concursului sunt:
- Premiul I
- Premiul II
- Premiul III
- Premiu de originalitate
- Premiu de popularitate.
Primele patru premii vor fi stabilite de către juriul concursului, iar premiul pentru popularitate va fi acordat echipei favorite a publicului. Toţi spectatorii concursului vor fi invitaţi să-şi voteze echipa preferată prin intermediul unui vot secret. La intrarea în sala de desfăşurare a concursului susţinătorii elevilor, profesorii însoţitori şi voluntarii Centrului pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală vor primi o listă a tuturor echipelor participante la concurs, iar la finalul acestuia vor putea vota echipa preferată.
Toate echipele premiate vor primi cărţi din partea Departamentului de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie şi a Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai”. De asemenea, în conformitate cu parteneriatul încheiat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, echipele câştigătoare vor fi premiate şi de aceasta.
În plus, Centrul pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală acordă pentru:
- Locul I – Voucher în valoare de 150 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall);
- Locul II – Voucher în valoare de 100 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall);
- Locul III – Voucher în valoare de 50 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall).
Toţi profesorii coordonatori ai echipelor înscrise în proiect vor primi din partea Centrului pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Diplome de participare. Profesorilor ai căror elevi se vor clasa pe primele cinci locuri le va fi conferită Diplomă de merit pentru performanţă şcolară, iar profesorul coordonator al echipei câştigătoare va primi Diploma „Profesorul anului”, însoţită de un voucher cadou în valoare de 50 lei pentru papetăria IPB (Iulius Mall).
Unităţile şcolare receptive concursului nostru şi care au dat dovadă de o implicare activă mobilizând elevii să se înscrie li se va acorda Diplomă de merit pentru educaţie non-formală din partea Organizatorului.
Unităţile şcolare reprezentate de mai mult de trei echipe au oportunitatea de a încheia parteneriate cu Organizatorul pentru viitoarele proiecte.
VII. Contestaţii
Nu se admit contestaţii. Organizatorul Concursului nu are nicio răspundere şi nu va putea fi implicat în litigii legate de proprietatea premiilor după acordarea acestora. Organizatorul va acorda premiile conform prezentului Regulament, neavând obligaţia de a purta corespondenţă privitoare la solicitările necâştigătoare.
VIII. Taxe
Nu se percep taxe de înscriere şi participare pentru elevi şi cadrele didactice.
Organizatorului Concursului nu îi revine plata taxelor, impozitelor sau altor obligaţii financiare legate de premii. Cheltuielile de transport şi alte cheltuieli conexe necesare participării şi/sau deplasării la locul de desfăşurare a concursului sunt în sarcina participanţilor.
IX. Încetarea concursului
Prezentul concurs poate înceta numai în următoarele situaţii:
- Împlinirea termenului pentru care a fost anunţat concursul;
- Apariţia unui eveniment ce constituie forţă majoră sau în cazul imposibilităţii Organizatorului din motive independente de voinţa sa, de a continua prezentul concurs.
Premii (extras din Regulament)
Toţi elevii participanţi vor primi Diplomă de participare din partea Centrului pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală. Cele mai interesante prezentări vor primi şi Diplome de merit.
Premiile concursului sunt:
- Premiul I
- Premiul II
- Premiul III
- Premiu de originalitate
- Premiu de popularitate.
Primele patru premii vor fi stabilite de către juriul concursului, iar premiul pentru popularitate va fi acordat echipei favorite a publicului. Toţi spectatorii concursului vor fi invitaţi să-şi voteze echipa preferată prin intermediul unui vot secret. La intrarea în sala de desfăşurare a concursului susţinătorii elevilor, profesorii însoţitori şi voluntarii Centrului pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală vor primi o listă a tuturor echipelor participante la concurs, iar la finalul acestuia vor putea vota echipa preferată.
Toate echipele premiate vor primi cărţi din partea Departamentului de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie şi a Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai”. De asemenea, în conformitate cu parteneriatul încheiat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, echipele câştigătoare vor fi premiate şi de aceasta.
În plus, Centrul pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală acordă pentru:
- Locul I – Voucher în valoare de 150 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall);
- Locul II – Voucher în valoare de 100 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall);
- Locul III – Voucher în valoare de 50 lei/ Librăria Cărtureşti + Voucher în valoare de 50 lei/ Papetăria IPB (Iulius Mall).
Recomandări bibliografice
Recomandări bibliografice
din colecţiile Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj
Memorialistică
- [Jurnal de război 1914 – 1919 – Dumitru Nistor] 3 vol. în mss. Primul volum poate fi consultat şi on-line
- Flori de sânge : din carnetul unui preot militar/ Măcelariu, Emil D.- Cluj: Cosînzeana, 1920
- Însemnări din răsboiul României Mari/ Bianu, Vasile.- Cluj: Institutul de Arte Grafice “Ardealul”, 1926 [Tomul 1 : Dela mobilizare până la Pacea din Bucureşti ; Tomul 2 : De la pacea din Bucureşti până la încoronarea din Alba Iulia]
- Cum a fost ocupaţia din 1916-8 : o mărturie germană/ Iorga, Nicolae.- Vălenii-de-Munte: Datina Românească, 1939
- Însemnări : scrisori de pe front/ Marc, Franz.- Bucureşti: Meridiane, 1981 – Titlu uniform: Briefe aus dem Feld [tit. orig.]
Literatură
- Romanul primului război mondial : antologie şi comentarii critice/Burdea, Silvia.- Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică, 1977
- Barbusse, Henri. A tűz (Egy raj naplója); fordította Faludy György ; az előszót írta Bölöni György. -Bukarest : Állami Irodalmi és Művészeti Kiadó, 1956.
- Barbusse, Henri. Focul : jurnalul unei grupe de luptă; în româneşte de Radu Popescu ; prefaţă de Alexandru Balaci. – Bucureşti : Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, 1960.
- Dorgelęs, Roland. Cruci de lemn; traducere şi prefaţă de Radu Albala, Bucureşti : Univers, 1972
- Hemingway, Ernest. Adio, arme; traducere de Radu Lupan [Carte tipărită], Bucureşti : Vivaldi, 1992.
- Hemingway, Ernest. Búcsú a fegyverektől; fordította Örkény István, Budapest : Európa Könyvkiadó, 1978.
- Kuncz Aladár. Fekete kolostor : feljegyzések a Francia internáltságból; az előszót írta és a függeléket összeálította Jancsó Elemér. – Kolozsvár : Dacia, 1973
- Kuncz Aladár. Mănăstirea neagră : însemnări din viaţa internaţilor din Franţa /; traducerea de Corneliu Codarcea şi Nicolae Crişan ; cu o prefaţă de Nicolae Balotă. – Bucureşti : Kriterion, 1971
- Petrescu, Camil. A szerelem utolsó, a háború első éjszakája. – Bukarest : Irodalmi Könyvkiadó, 1969.
- Petrescu, Camil. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război; pref. de Nicolae Manolescu [Carte tipărită] Bucureşti : Jurnalul Naţional, 2009.
- Rebreanu, Liviu. Akasztottak erdeje, – Bucureşti : Kriterion, 1970
- Rebreanu, Liviu. Pădurea spânzuraţilor; prefaţă de Nicolae Manolescu, Bucureşti : Jurnalul Naţional, 2010.
- Remarque, Erich Maria. Nimic nou pe frontul de vest; trad. şi note de Ilinca Pandele . – Bucureşti : Adevărul Holding, 2010.
- Zweig, Arnold. Cazul sergentului Grişa; în româneşte de Radu Olteanu. – Bucureşti : Editura pentru Literatură Universală, 1963.
Fotografie
- Istoria ilustrată a primului război mondial/Astorri, Antonella.- Bucureşti: Enciclopedia RAO, 2005
Film
- Pădurea spânzuraţilor (1965): [film artistic]
- Doctor Zhivago (1965) [resursă electronică] : [film artistic] Datele comune a lucrărilor în mai multe volume: DVD 1 : Doctor Zhivago ; DVD 2 : Doctor Zhivago
- Prin cenuşa imperiului (1975) : [film artistic] Mențiune de responsabilitate: după romanul lui Zaharia Stancu “Jocul cu Moartea”
- Ecaterina Teodoroiu (1978) : [film artistic]
- Capcana mercenarilor (1981) : [film artistic]
- Triunghiul morţii (1999) : [film artistic]
- Băiatul meu Jack (2007) : [film artistic] Titlu uniform: My Boy Jack [tit. orig.]
- Calul de luptă (2011) : [film artistic] Titlu uniform: War Horse : [tit. orig.]
Primul Război Mondial – web-bibliografie
Memorialistică
- Europeana 1914-1918 – povestiri neştiute & istorisiri oficiale despre Primul Război Mondial
- British Library_World War One
- Fiction based on World War I
- Popular WW1 Books
- Primul Război Mondial: Amintiri de pe front
Artă
Tehnică
Hărţi interactive
Fotografie
- World War I British press photograph collection
- WW1 – Definitive Collection
- The Heritage of the Great War
- First World War.com – A Multimedia World War One
Filme
Data şi locul de desfăşurare
9 mai 2014, de la ora 10:00
Universitatea “Babeş-Bolyai” – Facultatea de Istorie şi Filosofie
Cluj-Napoca, str. Napoca, nr. 11, et. I, aula “Ferdinand I”