THD 2013

slide dedic-01

În 1 octombrie 2013, a avut loc la Cluj-Napoca prima ediţie a programului cultural-educativ “Transylvania History Day”. Acest program a fost organizat de Centrul pentru Dialog European şi Diplomaţie Culturală, în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Evenimentul, inclus în programul de susţinere a candidaturii oraşului la titlul de “Capitală Culturală Europeană”, are un caracter cultural-educativ şi s-a desfăşurat în ziua deschiderii oficiale a anului universitar 2013-2014, creând pe una dintre cele mai vechi străzi ale cetăţii (M. Kogălniceanu) şi într-unul dintre cele mai bine conservate turnuri ale oraşului actual (Turnul Croitorilor) un ambient de epocă.

Acest eveniment s-a desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Arhivele Naţionale Cluj, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Vitrina Advertising, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul de Altădată şi Asociaţia Transylvania.Youth.Culture.

Potrivit lui Mihai Alexandrescu, directorul acestui proiect, Centrul DEDiC şi-a propus „ca timp de o zi, să readucem în cetatea noastră spiritul unor epoci istorice pe care odinioară le descopeream din cărţi. Într-o perioadă în care reenactmentul istoric a devenit o nouă formă de educaţie în Europa, începând să se dezvolte deopotrivă şi  în România, ne dorim ca prin specialiştii noştri să oferim câteva momente de istorie vie, de viaţă cotidiană, de educaţie multiculturală şi plurilinguală prin care istoria antică şi medievală locală şi regională vor fi mai accesibile publicului.”

În realizarea acestui program s-au implicat şase trupe de reconstituire istorică: “Terra Dacica Aeterna”, Virtvs Antiqva”, “Ordinul Dragonului”, “Asociaţia Clujul Medieval”, “Ansamblul Passeggio” şi “Ansamblul Zestrea”.

În scopul valorificării patrimoniului cultural-istoric al oraşului, evenimentul a adus în atenţia clujenilor şi a vizitatorilor oraşului elementele vizuale, teatrale şi muzicale care au caracterizat spaţiul transilvănean. Evenimentul a debutat cu prezentarea stemelor oraşelor medievale transilvane şi a stegurilor breselelor clujene. În după masă zilei de 1 octombrie 2013, au avut loc demonstraţii de tehnică militară şi jocuri antice şi medievale, scene din viaţa social-economică a cetăţii, expoziţii de fotografie şi cărţi poştale, proiecţie 3D a unei fortificaţii dacice, momente de istorie locală şi regională.

În cadrul acestui eveniment a fost organizat şi un târg de de carte şi de meşteşuguri. Specialişti în istoria cetăţii şi în turism cultural au oferit ghidaje istorice tematice bilingve român-maghiar denumite generic “Via antiqua” şi “Via mediaevalis“, prezentând publicului interesat istoria celui mai vechi oraş medieval al Transilvaniei, cu o istorie neîntreruptă din 1316, precum şi elementele de istorie a vechii aşezări antice.